Τι αληθινά γνωρίζουμε για το έγκλημα και την εγκληματικότητα, τη βία και τη παραβατικότητα; Είναι όλες οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές «εγκλήματα»;Ποιος είναι τελικά ο εγκληματίας; Ποιοι παράγοντες ωθούν κάποιον σε μια εγκληματική πράξη; Ποιος ο ρόλος των θυμάτων στην αντιμετώπιση του εγκλήματος; «Σωφρονίζει» το σωφρονιστικό μας σύστημα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Εγκληματολογία είναι μια ασυνήθιστη επιστήμη που προσπαθεί να εξαλείψει το ίδιο το αντικείμενο μελέτης της!

2 Δεκ 2016

ΝΕΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ "ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ"

Τι είναι η εξάρτηση; 
Πολλά χρόνια πριν ο όρος εξάρτηση χρησιμοποιούνταν για να συνδέσει το σώμα με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου. Πλέον οι επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη των εξαρτήσεων και συγκεκριμένα των ναρκωτικών ουσιών ορίζουν την εξάρτηση μέσα από μια μεγάλη σειρά συμπεριφορών, κυρίως λόγω συμπτωμάτων που επηρεάζουν την Ελεύθερη Βούληση των ανθρώπων. Δηλαδή, ό,τι συμβαίνει στις επιλογές που κάνουν, τις αντιδράσεις που έχουν, τις συνήθειες που αποκτούν, όπως η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, προβλήματα στις διατροφικές συνήθειες, εξάρτηση στον καπνό ή το αλκοόλ (φαινομενικά και νομικά ΝΟΜΙΜΑ προϊόντα) αλλά και τα προβλήματα και συμπεριφορές που συνδέονται με τα παράνομα ναρκωτικά.

Robert West (University College London) on the definition of addiction and the EMCDDA Insights publication on 'Models of addiction'.