Τι αληθινά γνωρίζουμε για το έγκλημα και την εγκληματικότητα, τη βία και τη παραβατικότητα; Είναι όλες οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές «εγκλήματα»;Ποιος είναι τελικά ο εγκληματίας; Ποιοι παράγοντες ωθούν κάποιον σε μια εγκληματική πράξη; Ποιος ο ρόλος των θυμάτων στην αντιμετώπιση του εγκλήματος; «Σωφρονίζει» το σωφρονιστικό μας σύστημα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Εγκληματολογία είναι μια ασυνήθιστη επιστήμη που προσπαθεί να εξαλείψει το ίδιο το αντικείμενο μελέτης της!

4 Φεβ 2016

Θαλάσσιες απειλές στη Μεσόγειο και Λιμενικό Σώμα

της Ερασμίας Μπίτσικα

Η Μεσόγειος Θάλλασσα ενέχει εκτός της μοναδικότητάς της να ενώνει τρεις ηπείρους και μίας δυναμικής που ελκύει πολιτικούς αναλυτές και στρατιωτικούς επιστήμονες από τη Δύση, με αφορμή το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα. Επί της ουσίας, τους απασχολεί έντονα και από καιρό η μετατροπή της Μεσογείου σε εγκληματικό πεδίο, αρένα παράνομου πλουτισμού και κέντρο εμπορίας φτωχών ανθρώπων και ευάλωτων ομάδων.
Η δραματική αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών και οι νέες μορφές απειλών που αναδύθηκαν -διασυνοριακές επί το πλείστον- (διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρομετανάστευση, λαθρεμπόριο,