Τι αληθινά γνωρίζουμε για το έγκλημα και την εγκληματικότητα, τη βία και τη παραβατικότητα; Είναι όλες οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές «εγκλήματα»;Ποιος είναι τελικά ο εγκληματίας; Ποιοι παράγοντες ωθούν κάποιον σε μια εγκληματική πράξη; Ποιος ο ρόλος των θυμάτων στην αντιμετώπιση του εγκλήματος; «Σωφρονίζει» το σωφρονιστικό μας σύστημα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Εγκληματολογία είναι μια ασυνήθιστη επιστήμη που προσπαθεί να εξαλείψει το ίδιο το αντικείμενο μελέτης της!

5 Ιαν 2016

Μετανάστευση και ΜΜΕ, του καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση

Α. Περί ΜΜΕ γενικώς

1. Η κοινωνία των μαζών και το άτομο με την ψευδή συνείδηση διαπλάθονται μέσα από τη σημασιοδότηση λέξεων, εικόνων και γεγονότων που αποκτούν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία και προσδιορίζουν κάθε φορά το κοινωνικά αποδεκτό ή κατακριτέο. Τα ΜΜΕ δεν είναι ο καθρέφτης της πραγματικότητας αλλά δομούν μιαν άλλη «πραγματικότητα» με στόχο την (υπο-)λανθάνουσα πίεση προς τον αναγνώστη να «κατανοήσει» τον κόσμο κατά έναν συγκεκριμένο

Παράνομη Μετανάστευση στην Ελλάδα: Σημείο των Καιρών ή Φαινόμενο; Στρατηγική Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

του Αστυνομικού Διευθυντή Σούκουλη Αλ.

I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στην εποχή μας η μη νόμιμη μετανάστευση προσώπων ή ομάδων προσώπων, κινούμενων μαζικά ή μεμονωμένα, συνιστά μια παραβατική συμπεριφορά που διώκεται, σύμφωνα με τα νομικά συστήματα των χωρών προορισμού (Ανεπτυγμένες χώρες[1]), με βαρύτερες και άλλοτε με ελαφρύτερες ποινές.
Η κατάσταση αυτή (νομική) αποτελεί, όπως φαίνεται, τη βάση διαμόρφωσης δυο αντιλήψεων στη χώρα μας. Μια στο επίπεδο της κοινωνίας μας και μια έτερη, σε αυτό της συντεταγμένης πολιτείας, η οποία δια των αρμοδίων οργάνων της – ανεξαρτήτου επιπέδου διοίκησης (πολιτικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό κ.λπ.) – είναι εντεταλμένη με την αντιμετώπισή της. Και οι δυο αντιλήψεις συνδέονται μεταξύ τους, καθώς η δεύτερη, δηλαδή αυτή της πολιτείας είναι συνέχεια της πρώτης.

Λαθρεμπόριο Έργων Τέχνης και Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Η σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως ένα διεθνές έγκλημα

Της Ερασμίας Μπίτσικα
Η παράνομη διακίνηση πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα διεθνές έγκλημα που πλήττει τόσο τις χώρες προέλευσης, όσο και τις χώρες διέλευσης και τελικού προορισμού, τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλά παραδείγματα δείχνουν ότι η κλοπή έργων τέχνης, και συναφώς η αρχαιοκαπηλία, αποτελούν μάστιγα στις ημέρες μας. Κατά τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Λιβύη κλάπηκαν και διακινήθηκαν παράνομα μεγάλοι θησαυροί, αγάλματα, νομίσματα και κοσμήματα. Στη δική μας πρόσφατη