Τι αληθινά γνωρίζουμε για το έγκλημα και την εγκληματικότητα, τη βία και τη παραβατικότητα; Είναι όλες οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές «εγκλήματα»;Ποιος είναι τελικά ο εγκληματίας; Ποιοι παράγοντες ωθούν κάποιον σε μια εγκληματική πράξη; Ποιος ο ρόλος των θυμάτων στην αντιμετώπιση του εγκλήματος; «Σωφρονίζει» το σωφρονιστικό μας σύστημα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Εγκληματολογία είναι μια ασυνήθιστη επιστήμη που προσπαθεί να εξαλείψει το ίδιο το αντικείμενο μελέτης της!

9 Φεβ 2016

Χαιρετισμός ΣΕΕΠΠ στο 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 
PANTEION UNIVERSITY CRIMINOLOGISTS SOCIETY

Αθήνα, 06.02.2016 
Θέμα: 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας: Χαιρετισμός Γενικής Γραμματέως ΣΕΕΠΠ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Αξιότιμοι καθηγητές, Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί καλεσμένοι,

   Έχοντας κατά νου την σημαντικότητα του φιλόσοφου Επίκουρου και προβληματισμένη με την άγνοιά μας για την αξία της παρακαταθήκης του, θα ήθελα να μου επιτρέψετε μία σύντομη παρέμβαση εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου.
  Σπουδαίοι Έλληνες καθηγητές φιλοσοφίας όπως ο Χαράλαμπος Θεοδωρίδης και ο Δημήτρης Λιαντίνης μίλησαν με θαυμασμό για τον αρχαίο φιλόσοφο και με απογοήτευση για την καθεστυκία τάξη που τον τιμώρησε στην αφάνεια
εξαφανίζοντας τα συγγράμματά του. “Έτσι..”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αείμνηστος Λιαντίνης στο “Πολυχρόνιο”, “...στερήθηκε η ανθρωπότητα τη μεγάλη ευκαιρία να εισέλθει στην τροχιά της ειλικρίνειας, της ευθύνης, της εντιμότητας και της εμορφιάς». 
  Αγαπητοί σύνεδροι, η ζωή μας είναι μια συνεχής διαπάλη με το νέο κάθε φορά κοινωνικό γίγνεσθαι και τις απαιτήσεις του. Το έγκλημα, ο εγκληματίας και η εγκληματικότητα (δηλαδή οι τρεις όψεις του εγκληματικού φαινομένου) προβάλλουν έντονα στην καθημερινότητά του Έλληνα και της Ελληνίδας και καταλαμβάνουν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, ένα μεγάλο κομμάτι του “φόβου” και του άγχους τους. 
 Σήμερα, μένουμε ενεοί μπροστά στις τηλεοράσεις με την ραγδαία αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας, την σκληρότητα της νεανικής παραβατικότητας, τις ακρότητες κοινωνικών
ομάδων με ακραία πολιτικά ιδεώδη. Τι οπλίζει το χέρι ενός παιδιού; Γιατί αναζητά την ψυχική ανακούφιση στα ναρκωτικά ένας νέος; Γιατί κάνει δουλειά του κάποιος το να εμπορεύεται ανθρώπινες ψυχές; Τι φταίει; Ο πόνος; Ο Φόβος; Η ματαιοδοξία; Οι εγκληματολόγοι διερευνούν και μελετούν το γιατί, το πως και προτείνουν στην ελληνική πολιτεία λύσεις. 
  Για τα παραπάνω μας είναι χρήσιμη η φιλοσοφία του Επίκουρου, διότι το ζητούμενο είναι η Ψυχική ηρεμία. Αυτό είναι και το ευάλωτο σημείο του σύγχρονου ανθρώπου. Αγωνίζεται να βρει την ψυχική του ηρεμία με λάθος τρόπο, μακριά από τα ανθρωπιστικά νοήματα της κλασικής φιλοσοφίας. Ο Επίκουρος δίνει προβάδισμα στην ψυχική υγεία και την αποκατάσταση του σωματικού πόνου. Εξαίρει την ηδονή και την φρόνηση, την ομορφιά και τη δικαιοσύνη. 
  Ο Επίκουρος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Ο Επίκουρος πολεμάει την κενοδοξία της ψυχής με την φιλοσοφία του και δίνει σημασία στην αποκατάσταση του πόνου, σε ό,τι μολύνει και βλάπτει την ψυχή. 
  Μήπως είναι αργά πια; Όχι. Ο Επίκουρος στην Επιστολή προς Μενοικέα μας απαντά οτί “ποτέ δεν είναι ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά για να φροντίσει κανείς την υγεία της ψυχής του”. 
 Το τετραφάρμακον του Επίκουρου, οι 4 κύριοι φιλοσοφικοί άξονες για το πως να διάγει κανείς την ζωή του, συμβάλλει τα μάλα σε μια ζωή χωρίς αγωνία, χωρίς φόβο, σε μια ζωή με ηρεμία και ευδαιμονία. 
 Εμείς, ως Σύλλογος Εγκληματολόγων, δεν θέλουμε οι συνάνθρωποί μας να ζουν μέσα στον πόνο και την αγωνία. Δεν θέλουμε οι συνάνθρώποί μας από φόβο να βιώνουν το ύστατο σημείο απελπισίας και να εγκληματούν. Σίγουρα το εγκληματικό φαινόμενο όπως υπήρχε και υπάρχει, έτσι και θα υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες. Οι Αρχαίοι φιλόσοφοι (όπως ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Δημοσθένης) ανέλυσαν, αποτύπωσαν και έγιναν οι πρώιμοι στοχαστές του. Μίλησαν για όλα όσα σήμερα μελετούν οι επιστήμες της Νομικής και της Εγκληματολογίας. 
 Ο καθηγητής Εγκληματολογίας κύριος Ιάκωβος Φαρσεδάκης μας δίδαξε οτι δεν πρέπει να αγνοούμε την σημαντική μας κληρονομιά. 
 Προσδοκώ στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον Επίκουρο και στην περαιτέρω μελέτη του και από εγκληματολογική σκοπιά. 
 Εύχομαι ολόψυχα καλές εργασίες και καλά αποτελέσματα στο 6ο Συμπόσιό σας. 
 Ανυπομονώ να ακούσω τις εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών. 
 Η εμπειρία είναι μοναδική για μένα. 
Σας ευχαριστώ θερμά για την ακρόαση. 

 Εκ μέρους του ΔΣ ΣΕΕΠΠ
 Η Γενική Γραμματέας Ερασμία Μπίτσικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου